28,10,0,50,1
600,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Powered By Creative Image Slider
3modul.dk 1
View Image
3modul.dk 2
View Image
3modul.dk 3
View Image
3modul.dk 4
View Image
3modul.dk 5
View Image
3modul.dk 6
View Image
3modul.dk 7
View Image

FJERNSTYRING AF JERNBANEN

Fredag den 8. januar var 3modul på besøg hos fjernstyringscentralerne i København.
Vi mødtes kl. ca. 16:45 på kalvebod brygge hvor Drift og informationscenter S-tog (DICS) holder til. Bygningen bar præg af, at mange arbejdspladser var flyttet der fra, der var vist kun DICS'en tilbage i den opgang. 4280

 

Efter at vi alle havde fundet en plads i det store mødelokale, blev der lyttet intenst.
4283

 

Hvores rundviser, Rune, startede med en introduktion til hvordan en jernbanstrækning er delt op i stationer og fri bane. Han fortalte også lidt om signaler og om hvordan isolationerne får signalerne til at skifte fra kør (grøn) til stop (rød) samt om hvornår det er sikkert at skifte tilbage til kør (grøn).
4285

 

Inden vi kom ind og se fjernstyringen blev der fortalt lidt om arbejdsfordelingen og om hvem der bestemmer hvad der skal ske i en driftsuorden. I DICS'en er de nærmest en stor familie og har ikke oplevet meget til opdelingen mellem Bane Danmark og DSB. Inde i den hellige hal viste Rune hvordan man kan overvåge trafikken på S-banen. Vi kunne se hvordan togene bevæger sig på den fri bane fra en isolation til den næste, samt hvordan indikationerne for sporskifter og signaler skifter når der sættes en togvej på stationerne.
4289

 

Her blev der også lyttet intenst.
4291

 

Der blev joket med at det ligner en forvokset udgave af WinDigipet. Heldigvis, så er sikkerheden på alle måder langt højere i virkeligheden.

4292

 

Storskærmen er ca. 20 meter lang og bygget op af 38 projektorer. Hvornår mon vi får lavet sådan én til vores modulbane?
small panorama

 

Klik på billedet for at se en større udgave

 

Nu skulle det ikke gå op i S-tog det hele, så derfor skulle vi også en tur forbi fjernbanens Kommandopost på hovedbanegården.
4310

 

Her er pladsen noget mindre, så vi blev delt op i to hold. Det ene hold ventede i køkkenet og forsøgte at tømme kaffemaskinen. Det lykkedes ikke. Mens det andet hold gik op og så fjernstyringen. Og ca. 20 min. senere byttede vi rundt.
Tidligere lå fjernstyringen af S-banen på den etage hvor der nu er køkken m.m. Men s-togstrafikken blev for tæt, og pladsen blev for lille, derfor flyttede DICS'en til den nuværende placering. Den gamle DICS kan ses på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.
Københavns hovedbanegård er en af de få stationer der stadig styres manuelt. I dagtimerne fra kl. 06 til 19 skal der 3 personer til at styre trafikken og rangeringen på Hovedbanegården.
4303   4301

 

Resten af strækningerne fra Helsingør til Høje Tåstrup og grænsen til sverige er delt op i en række mindre områder der hver styres af en person.
4299    4300

 

I efterårsferien 2011 fik Hovedbanegården en ny sportavle i forbindelse med indvidelsen af den nye bane til Vigerslev. Den gamle tavle hang i gangen ved køkkenet.
4300

 

Klokken nåede at blive ca. 20:40 inden de sidste var taget hjemad. Forhåbentlig klogere på hvordan jernbanerne styres. Måske der kommer en tur mere i 2017.

Her mine oplevelser fra den årlige og meget fine dag i Næstved til Banebørstedag.

I år er vejret med og jeg møder her de første sælgere - forretninger og private - ude på cykelparkeringen.

Salgsboder udenfor i det gode vejr

Det er altid en fornøjelse at komme her hos Næstved Modeljernbaneklub (www.nmjk.dk) og se deres flotte bane. Det at gense det "gamle" med en bane med store flotte kurver og plads til masser af diorama der ikke kun er jernbane og det at se de nye der er kommet til i løbet af året.

Nedenfor en stribe billeder der er et "gensyn" med Skælskør station, by og havn

Skælskør

Kulhavnen

Martha ligger i havnen

Telefonboksen

Godt at billedet med havfruen er lidt sløret ... ville nødigt anstøde nogle ...

Havfruen

Herefter fortsætter vi til Høng hvor Fru Hansen går på Strandvejen og krydser jernbanen.

Høng station og by

Høng Station

Tømmerhandlen i den nordlige ende af Høng

Her lidt forskellige stemningsbilleder fra forskellige steder på banen ...

Jernhandlen

Viadukten

Gennemskæringen

Flot overgroet hus

OHJ 38/Df130 var kommet på langtur

OHJ 38

Det jeg havde glædet mig mest til var at se lidt mere på projektet omkring Helsingør havn og her blev jeg på ingen måder skuffet. Flot arbejde, spændende tekniske løsninger og en stor åbenhed for at publicum kunne få lov at styre ...

Kärnan i havn

Styring af den store færge

Der var også godt gang i skibsværftet

Skibsværftet

Banebørstedagen var velbesøgt og der blev som sædvanligt taget MANGE billeder. Christian og Jakob fra 3modul.dk var også på pletten.

Jakob

Om nogle ganske få uger er der Hobbymesse i Valbyhallen. Vi glæder os meget til at udstille vores modelbane der hele tiden udvikler sig, bliver større og får mere teknik.

Der køres med tog ...

Weekenden d. 2. og 3. marts afholdes messen. Du kan se mere her.

 Lidt stemning langs banen ...

Ses vi?

Design by 3modul.dk