28,10,0,50,1
600,600,60,1,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Powered By Creative Image Slider
3modul.dk 1
View Image
3modul.dk 2
View Image
3modul.dk 3
View Image
3modul.dk 4
View Image
3modul.dk 5
View Image
3modul.dk 6
View Image
3modul.dk 7
View Image

Lys i biler

Jeg har nu været i Hamburg og besøge Miniatur Wunderland et par gange. Der var jeg blandt meget andet facineret af alle de biler der er med lys i.
I Påsken 2006 lavede jeg den første bil med SMD-LEDs, som jeg havde købt til et andet projekt. Det lykkedes mig naturligvis at brænde et par dioder af og finde ud af, at den første ide ikke virkede p.g.a. for mange ledninger.

Der skal bruges:
En modelbil med lygter af gennemsigtig plastik.
4 SMD-LEDs. 2 hvide og 2 røde.
Green stuff *.
Tynd ståltråd.
Evt. en chauffør fra f.eks. Preiser

* Green stuff er en to-komponent modelervoks-agtig blanding fra Games Workshop, der klæber til stort set alt.
Jeg købte mine SMD-LEDs hos www.dotlight.de jeg bruger de "største" af dem, det er typen smd-1206

ADVARSEL: dioderne m.m. er meget små. Det kræver derfor rolige hænder og tålmodighed, at tilpasse det hele.

Sådan gøres det:
1. Find ud af hvordan man skiller bilen ad uden at ødelægge den. Det kan være at frontgrill, lygter eller kofanger skal tages af inden bunden. Bunden er mange gange sat sammen med karrosseriet med modhager forklædt som nummerplader. Ingen af de biler jeg har skildt ad har været samlet med lim.
lysibil-1


2. Her har jeg skåret ud til dioderne. Efter et par øjemål kom jeg frem til, at dioderne til baglyset skulle snittes ind i bagagerummet, mens der til dioderne til forlyset kun skulle snittes et lille hak.
Som det kan ses på det forrige billede, har jeg boret et hul på 2 mm. i bilens bundplade til ledningerne.

lysibil-2

3. Jeg har serieforbundet dioderne, for at have færre ledninger at holde styr på. I dette tilfælde rød, hvid, hvid, rød. Det gør jeg, da Jeg synes det er nemmere, at lodde en ledning mellem en rød og en hvid diode end mellem to ensfarvede, alene p.g.a. længden af ståltråden.
På den ene røde diode loddede jeg en ledning til plus og et stykke ståltråd til minus, og omvendt på den anden. Jeg satte dioderne fast til bilen med en lille klump Green Stuff. Det betyder ikke så meget for det endelige resultat, at dioderne sidder lidt skævt.
lysibil-3

4. Jeg loddede derefter de to hvide dioder sammen med et stykke ståltråd på lidt under 2 cm, derefter sammen med ståltrådene fra de røde dioder og bøjede ståltrådene lidt af vejen.
Sørg for at alle dioder er forbundet rigtigt ellers er der ikke lys i nogen af dem.
lysibil-4

5. Det sidste jeg gjorde inden jeg samlede bilen, var at male den sort de nødvendige steder på indersiden, så lyset kun slipper ud gennem lygterne.
lysibil-5

 

Her ses en Færdig bil uden personer tilsluttet et 9v batteri, hvis man synes lyset er for skarpt kan man sætte en modstand ind i kredsløbet.
lysibil-6

Jeg har indtil videre bygget lys i tre biler og stilt dem op på anlægget.
lysibil-7

Joomla templates by a4joomla